Hoe het begon

Het besluit om naar Haiti te gaan was voor mij de eerste stap. Daarna heb ik uitgezocht hoe ik daar veilig en verantwoord naar toe kon. Ik heb 15 verschillende hulporganisaties aangeschreven. Van het Rode Kruis tot Hart voor Haiti. Ook heb ik in februari en maart 2010 serieuze gesprekken gevoerd met de 'Stichting Richard en Rowena'. Het contact verliep goed alleen de projectopdracht was voor mij te veelomvattend. Voor hen zal ik in ieder geval op zoek gaan naar kinderhuis-projecten in Haiti.

Met name omdat de hulpverlening in Haiti slecht op gang kwam, duurde het erg lang voor ik de gewenste reactie ontving. Maar mijn geduld en doorzettingsvermogen werd beloond toen ik uiteindelijk op 11 maart 2010 mijn handtekening zette onder een uitzendingsovereenkomst van GAiN Holland, zodat ik als vrijwilliger kon worden uitgezonden.

Totdat eind augustus 2010 bleek dat de vergunningen niet loskwamen... Bouwen was niet mogelijk en alle containers met hulpgoederen staan vast in de havens. GAiN vond het niet verantwoord om tijdens het orkaanseizoen mensen heen te sturen zonder te kunnen garanderen dat er ook werk zou zijn. En dus ging op het laatste moment voor mij deze reis niet door....

Hart voor Haiti

Gelukkig heeft GAiN me toen in contact gebracht met Johan Smoorenburg van 'Hart voor Haiti'. En in de periode van 23 oktober tot en met 24 december 2010, ben ik in Haiti geweest om in een aantal  hulpprojecten mee te draaien. Ik verblijf in een dorp iets ten noorden van Port au Prince (Bon Repos) en slaap in het gastenverblijf van Johan Smoorenburg.

De Stichting Hart voor Haïti helpt kinderen, volwassenen en bejaarden in nood ongeacht geloof, afkomst of politieke overtuiging. De stichting werkt door middel van kleine, maar zeer doeltreffende projecten. Zij helpt daar waar hulp het meest nodig is met vrijwel uitsluitend Haïtiaanse medewerkers. De stichting is opgericht in 1982 en wordt geleid door een Nederlandse medewerker Johan Smoorenburg.

Stichting Hart voor Haïti is gestart met het opzetten van een kinderdorp waar nu circa 110 kinderen wonen, eten, een dak boven hun hoofd hebben en samen met nog 400 kinderen uit de omgeving, naar school gaan, opgezet en gerund door erkende Haitiaanse leerkrachten in dienst van de Stichting Hart voor Haiti. In het bejaardenhuis wonen ruim 40 bejaarden, die van een zorgeloze oude dag genieten, waar ze anders in de straten van Port-au-Prince zouden hebben moeten leven.  Maar er zijn ook cursussen en diverse projecten, zoals een bakkerij en visvijvers, proeftuinen e.d. zorgen ervoor dat de jonge mensen uit het dorp, maar ook van buitenaf, worden voorbereid op de wederopbouw van hun land.

Voor mij meer dan genoeg reden om met veel plezier mijn handen uit de mouwen te steken en al mijn kwaliteiten in te zetten waar dat maar nodig is.

Stichting Richard en Rowena en verder

Na terugkomst in Nederland in december 2010, blijkt dat ik Haiti, niet zo maar los kan laten. Gelukkig komen er vanaf januari 2011 verschillende project voorstellen op mijn pad. Eén daarvan is die in samenwerking met de Stichting Richard en Rowena. Voor deze stichting heb ik in Haiti een weeshuis (FEDVA) gezocht en gevonden waar nu hulp aan weeskinderen geboden zal worden. Johan Smoorenburg zal vanuit Haiti alles coordineren. Ik heb alleen beide stichtingen met elkaar in contact gebracht zodat er een zinvolle samenwerking kon ontstaan. Mijn rol vanuit Nederland zal in de trant van 'ambassadrice' vorm krijgen.

Zo houd ik contact met Haiti en hoop ik een structurele bijdrag te kunnen blijven leveren aan een land en zijn mensen waaraan ik mijn hart heb verloren. Een droom is werkelijkheid geworden.....

 

Make a Free Website with Yola.